Cultuur & Traditie;
de juiste persoon op de juiste plaats

 
Geachte heer/mevrouw,
  
Het voorjaarszonnetje schijnt en het paasweekend staat voor de deur. Velen van ons gaan genieten van een paar vrije dagen en verderop in dit schrijven kunt u zien wat voor leuke activiteiten er op de agenda staan. In deze nieuwsbrief wil ik even stil staan bij de begrippen cultuur en traditie. Wat betekenen deze woorden voor u en hoe verhoudt dit zich tot uw organisatie? Want wat betekent Pasen bijvoorbeeld voor u? Is het gewoon een extra lang weekend of denkt u ook na over de diepliggende betekenis van deze Christelijke feestdagen? Hebben uw medewerkers Goede Vrijdag vrij? En zo ja, waarom? Hoe u deze dagen beleeft hangt af van de traditie binnen de cultuur waar u toe behoort.

De cultuur van een land of gemeenschap wordt bepaald door de tradities van het land, zoals volksmuziek, religieuze rituelen enzovoort. Ook bedrijven kennen deze gewoonten. Een bloemetje voor een nieuwe collega, de vrijdagmiddagborrel, samen lunchen. De normen, waarden, symbolen en rituelen die zich tijdens de dagelijkse werkzaamheden afspelen bepalen uw bedrijfscultuur. Net als in een samenleving, wordt ook een bedrijfscultuur bepaald door de mensen die in de organisatie werken. Culturen onderscheiden zich aan de hand van gewoonten. Ofwel tradities. Een 'traditie' is een gewoonte die vaak al jaren leeft onder een bepaalde bevolkingsgroep of in een bedrijf. Hier wordt nauwelijks van afgeweken en respect en begrip zijn dan ook de enige mogelijkheid om geaccepteerd te worden en je thuis te voelen binnen dit kader. Voelt u zich thuis in uw bedrijf?

Het alom bekende boek ‘Good to Great’ van Jim Collins laat zien hoe succesvolle bedrijven zich onderscheiden van hun concurrenten. Het boek geeft inzicht in een aantal tijdloze factoren die succes bepalen, zoals core-business en de juiste mensen op de juiste plaats. De gekozen leiderschapstijl vormt de rode draad in het boek en bepaalt de bedrijfscultuur die gevormd wordt door de medewerkers. Collins geeft aan dat je eerst de juiste medewerkers in de trein moet zetten (lees: mensen met eenzelfde instelling en werkhouding) alvorens je de trein laat rijden. Zij zullen dan als vanzelf de juiste plek vinden en de stoptrein zal zich ontwikkelen tot sneltrein. Iemand die niet voldoet aan de normen en waarden, ofwel bedrijfscultuur, moet overstappen.

Een nieuwe medewerker kan een frisse wind zijn voor het bedrijf omdat hij vanuit een ander referentiekader tegen situaties aankijkt. Het bedrijf kan hiervan leren en zich ontwikkelen. Of het bedrijf houdt zich vast aan haar normen en waarden en de nieuweling zal zich moeten aanpassen om zich thuis te voelen.

Een groot struikelblok bij een fusie of reorganisatie is het samenbrengen van verschillende bedrijfsculturen tot één nieuwe cultuur. Mensen houden er niet van om van hun gewoonten af te wijken. ‘Wat een boer niet kent….dat eet hij niet.’
Dit houdt niet in dat het onmogelijk is. Als u wederzijds respect toont en oprechte interesse in de normen en waarden van elkaar hebt, kunt u veel van elkaar leren en ontstaan er bijzondere relaties.

Kijk daarom eens bewust naar binnen bij uzelf en bij uw organisatie. Wat zijn uw persoonlijke normen en waarden en hoe staan die in verhouding tot uw bedrijf? Observeer wat er perfect loopt en waar zich knelpunten voordoen. Is er een afdeling waar het wat moeilijker gaat? Wat zijn de gewoonten en werkwijzen? Kan er iets simpels veranderd worden waardoor alles weer gestroomlijnd verloopt? Laat een moment uw eigen opvattingen los en bekijk alles eens zonder oordeel van bovenaf. U zult genoeg inspiratie vinden voor de vraagstukken die u op dat moment heeft.

LL’nz coacht en communiceert innerlijke kracht en helpt u graag om eens een kritische blik op uzelf of uw organisatie te werpen. www.llnz.nl

Komend Paasweekend op de agenda…

Open Dag Stijlgroep Twente, Vroomshoop
Op maandag 9 april, Tweede Paasdag, bent u allen van harte welkom bij
Stijlgroep Twente in Vroomshoop. Vanaf 11 uur droomt u weg bij de
nieuwste spa’s, sauna’s en zwembaden en de laatste trends op het gebied
van outdoor living. www.stijlgroeptwente.nl

Expositie Geert Jan Jansen op Kasteel Beverweerd
Tijdens het Paasweekend heeft Geert Jan Jansen de beeldend kunstenaars
Paula van den Berg en Koos Knol uitgenodigd om hun collectie tribale kunst
uit Oceanië te exposeren op Kasteel Beverweerd. Hier zal ook zijn eigen
werk te zien zijn. Geert Jan Jansen is zelf al jaren gefascineerd door de
oerkracht die spreekt uit de voorwerpen en laat zich hier veelal door inspireren.
Kom kijken en geniet van een verbazingwekkende tentoonstelling vol pracht
en kleur. Zaterdag t/m maandag open van 11.00 uur tot 18.00 uur. www.geertjanjansen.nl

Gezellig dineren bij Restaurant Kreta in Almelo
Restaurant Kreta opent ook 1e en 2e Paasdag haar deuren voor u. Vanaf 16 uur staat de gastvrije familie voor u klaar om u een heerlijke avond culinair te laten genieten. En als het zonnetje schijnt, probeert u natuurlijk ook even het vernieuwde terras met luxe fauteuils en loungebanken! www.kreta-almelo.nl

Traditioneel Twentse Paasvuren
Een oeroud gebruik op eerste paasdag zijn natuurlijk de paasvuren. Wist u dat Twente de meeste paasvuren van ons land kent? Vergeet niet een rondje langs de vuren te maken en geniet van het licht, de warmte en elkaar. www.paasvuur.nl

Inspiratie
Lezen maakt je bewust en geeft je vaak antwoorden op complexe vragen. Onderstaande links geven je voldoende leerstof en inspiratie om eens na te denken over cultuur en tradities.
www.jimcollins.com
www.adviesklimaat.nl (kijk eens bij Meet the Masters)
www.wijwordenwakker.org


Vrolijk Pasen!